2012 m. gegužės 1 d., antradienis

Kaip gimsta knyga


Sveiki,

Papasakosiu kaip gi gimė mūsų 50 metų istorijos knyga.

Viskas prasidėjo nuo idėjos. 2010 m. pradžioje, po to kai Tautinio meno ansamblis „Nemunas“ šventė savo jubiliejų, Ričardas Tamutis kreipėsi į mane su keliais lapais, kuriuose jis trumpai surašė idėją – projektą. O tas projektas buvo, surinkti ansamblio 50 metų istoriją ir viską sudėti į knygą. Sukvietėm į susirinkimą kelis žmones, peržiūrėjom skyrius, aptarėm, ar tai būtų galima įgyvendinti ir nusprendėm, kad turėdami du metus iki savo jubiliejaus galime pabandyti. Dviejų metų ir reikėjo...


R. Tamučio knygos projektas
Ieškojom žmonių kiekvienam skyreliui rašyti. Daugiausiai prisidėjo tuometiniai valdybos nariai, kurie rinko informaciją tam tikra tema ir rašė straipsnius. Buvo nustatyti keli terminai (angl. deadline) ir jų stengėmės laikytis. Pirmąjį kartą susirinkę pakalbėjom iš kur gausim informaciją, antruoju kartu susirinkę jau skaitėm pirmuosius juodraščius, juos kritikavom ir taisėm, o trečią kartą jau bandėm surinkti galutinius juodraščius. Straipsnius rašė 13 ansambliečių, vienas „senių“ atstovas ir vadovė. Renkant informaciją buvo pakalbintas ne vienas ansamblietis, ne vieno ansambliečio teko prašyti, kad pasiraustų po savo nuotraukų archyvą ir surastų savo laikų vingiavimo nuotraukas. Įvyko labai daug rašytojų grupės susitikimų ir viskas užtruko daugiau nei metus...

Po to – reikėjo pavienius straipsnius sudėti į vieną vietą, skaityti, ieškoti kas netinka, žiūrėti, kad keliose vietose esantys faktai būtų vienodai parašyti, keisti sakinių struktūrą, kad būtų lengvai skaitoma, žiūrėti ar nėra gramatinių ir rašybos klaidų. Buvo atsispausdintas ne vienas juodraštis, keista knygos struktūra, perorganizuoti skyriai... Tokiu būdu gavosi juodraštis, pagal kurį buvo galima jau pradėti maketuoti knygą. Šis juodraštis buvo pabaigtas 2011 metų spalį ir gavosi 80 gryno teksto puslapių su lentelėmis.

Dalis juodraščių

Krūvėlė juodraščių

O nuo 2012 m. pradžios buvo pradėtas maketavimas... Kadangi maketavimo negalėjo daryti 15 žmonių (tiek rašė straipsnius), tai jį apsiėmė daryti du asmenys. Pradžioje buvo nuspręstas knygos formatas, šriftas, maketavimo stilius, maketuotojai pasiskirstė skyriais ir pradėjo maketuoti. Darbas truko dieną, naktį, savaitgaliais... Trise jau beveik apsigyvenome pas vieną ansamblietį. Kiekvieną kartą susitikę peržiūrėdavom kas yra padaryta, kas gerai, kad nelabai gerai, ką reikia taisyt, perdaryti. Taip puslapis po puslapio, lapas po lapo, skyrelis po skyrelio darėme. Daugiausiai darbo atėmė nuotraukų atrinkimas. Iš 1500 senų nuotraukų ir dvidešimt kartų daugiau dabartinių laikų nuotraukų reikėjo atrinkti po 1-2 tinkamas vienai ar kitai temai, ir taip kas kartą... Būtų viskas paprasčiau, jei tinkamos nuotraukos būtų atrinktos iš anksto...


Ir jau kovo mėnesio antroje pusėje pradėjo matyti švieselė tunelio gale, kai jau buvo beveik visi skyriai baigti, ir sudėjome viską į vieną vietą. Ir tada pasimatė bendras vaizdas. Jį atsispausdinime ant didelių lapų (mūsų knygos formatas buvo pasirinktas toks, kad du lapai tilptų į vieną A3 lapą) ir žiūrėjome ar viskas gražiai komponuojasi. Ir dar ne vieną kartą tuos lapus spausdinome, tikrinome ar nieko nepraleidom, ar viskas savo vietoje, ar teisingos nuotraukų antraštės. Ir taip, po beveik trijų mėnesių kasdienio darbo iš 80 puslapių vien tik teksto gavosi 276 puslapių knygos maketas.

Ant A3 dydžio lapų atspausdintas sumaketuotos knygos juodraštis

Vienas iš daugelio sumaketuotos knygos lapų (juodraštis)
Kai jau maždaug viską turėjome pradėjome derinti reikalus su spaustuve. Ji atsiuntė mums reikalavimus, pagal kuriuos reikia paruošti knygą. Sudarėme gamybos sutartį ir laikėmės pateikto grafiko. Turėjome dar laiko atsispausdinti paskutinį juodraštį, perskaityti viską ir ištaisyti pastebėtas klaidas. Ir jau balandžio 9 dieną pateikėme pirmąjį maketą spaustuvei. Jį paruošti tinkamai, todėl iš pirmo karto pateikti maketo nepavyko. Spaustuvė parašė pastabas, pagal kurias reikėjo pataisyti maketą. Didžiausios klaidos: juodos spalvos naudojimas (registry black, 400% juoda, t.y. visų spalvų po 100%) ir nuotraukų užlaidos (jos turi bent 3 mm). Ir iki balandžio 13 dienos jau suderinome vidinį knygos maketą.


Gamybos sutarties fragmentas
Liko viršelis. Laiko daug pagaminti viršelio neturėjom. Žinojome, kad jis turi atspindėti jubiliejaus koncerto temą „Kai obelys žydi...“. Viršelis panašus į kvietimą ir jame pavaizduota obels šakelę. Ir po kiek laiko viršelį išsiuntėme į spaustuvę.

Ir balandžio 27 dieną iš spaustuvės jau gavome du galutinius signalinius knygos egzempliorius!

Taip atrodo „Vingio“ 50 metų jubiliejaus knyga!
Aišku.. visko idealiai padaryti nepavyko... Tikime, kad klaidų tekste, antraštėse vis tiek liko... Nors iš tikrųjų knygą žiūrėjo nemažai žmonių, bet klaidos neišvengiamos.

Komanda

Idėjos autorius: Ričardas Tamutis

Tekstų autoriai (pavardžių abėcėlės tvarka)
Mantas Bužas
Irma Čižauskaitė
Jolita Janavičiūtė
Vaida Juknevičiūtė
Aušra Kričenaitė
Viktoras
Rugilė Kupetytė
Justina Nagytė
Saulius Patašius
Andrius Raštikis
Smiltė Sarpauskaitė
Šarūnas Tuskenis
Agnė Urbonaitė
Andrius Volungevičius
Rimutė Zaleckaitė

Knygos koordinatorius: Viktoras
Maketavimas: Vytautas Jazepčikas, Gintarė Gaudiešiūtė
Viršelio autorius: Domantas Bičkus


Gegužės 12 d. knygą galėsite įsigyti už 50Lt (kartu padovanosime ir jubiliejaus maišelį!).

Dar kartą dėkoju visiems prisidėjusiems prie knygos! Buvo padarytas milžiniškas darbas!

Liko 10 dienų!
Viktoras

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą